In een notendop
Benôit Delaere
(Gistel)
Kleuteronderwijzer, vertegenwoordiger voor de oesterput Oostende en stadsmolenaar van Gistel
De vijf vragen
Favoriete erfgoedplaats in de buurt
- Oostmolen in Gistel -
"Zonder chauvinistisch te zijn is dit één van de mooiste en interessantste molens van ons land. Van kindsbeen is deze locatie mijn 2de thuis dus ben er nu zo ongeveer wat mee vergroeid"
Favoriete stilteplaats in de buurt
- Het Nieuwland te Gistel -
"ik woon er zelf op twee stappen van en het verwondert me telkens opnieuw hoe mooi en rustgevend het weidse landschap net buiten Gistel kan zijn"
Het monument dat je stiekem zelf wil bezitten
- De Meerlaanmolen in Gistel -
"Deze unieke molen staat al veel te lang te verkommeren. Moest mijn bankrekening het toelaten koop ik die meteen en herstel hem in aloude glorie (en voorzie zo in m'n eigen elektriciteit)"
Mooiste herinnering aan een monument, een landschap of een archeologische vondst
- De Eiffeltoren -
"Ik heb veel herinneringen overgehouden aan heel wat reizen, maar Parijs blijft één van onze favoriete bestemmingen. Een wereldstad waar wij ons toch altijd een beetje thuis voelen. We proberen jaarlijks dan ook een familiefoto te nemen aan de Eiffeltoren".
Een wereld zonder erfgoed is.... (in één woord)
- zielloos -
Een blik op....
de Oostmolen van Gistel
De Oostmolen van Gistel was oorspronkelijk een staakmolen die op bakstenen teerlingen rustte. In 1841 werden de teerlingen vervangen door een bakstenen torenkot waarin een olieslaginrichting werd ondergebracht. Sindsdien oefent de molen een dubbele functie uit, namelijk deze van graan- en oliemolen. Reeds in 1942 kreeg de molen een bescherming als monument. Later, in 1998, werd de hele site met inbegrip van de molen, het molenaarshuis, het schuurtje en de mechanische maalderij bijkomend beschermd als 'beschermd stadsgezicht’.
Weetje: In de jaren ‘30 van de vorige eeuw werden de wieken onder impuls van toenmalige eigenaar en molinoloog Alfred Ronse verdekkerd. Hiervan getuige een blauwe steen in de buitenmuur van het torenkot : "VERDEKKERD 'K ZAL DRAAIEN HOE WEINIG 'T MAG WAAIEN! DOOR Z.E.H. BRUYNEEL P.D. INGEWIJD. ALFRED RONSE EIGENAAR. EM. VANHEVEL MOLENAAR. VERAHEGHE-DECUYPER, WIEKENMAKER. 22-X-1933".
Meer weten?
Kom je graag meer te weten over de Oostmolen of de Meerlaanmolen van Gistel? Neem dan zeker een kijkje op de website van de Gistelse molens.
Ook op de website van Molenechos en op de online inventaris van het Agentschap Onroerend Erfgoed kan je terecht voor meer informatie.