In een notendop

Domien Van Dijck

(Brugge, maar oorspronkelijk van de Kempen)

Medewerker Regionaal Landschap Houtland en Polders en fervent insectenfanaat

De vijf vragen

Favoriete erfgoedplaats in de buurt

- Eiken hakhout-houtkant, Ossenweg Oudenburg -

"In de Kempen zijn houtkanten met hakhout nog veelvoorkomend. Hier in West-Vlaanderen zie je ze maar zelden. Historisch waren dit plaatsen waar de beplanting herhaaldelijk gekapt werd voor het hout. Verschillende boomsoorten reageren hier op door opnieuw vanuit de basis op te groeien. Zo ontstaan er mooie meerstammige bomen, in dit geval eiken. Op de foto kan je de knoestige meerstammen zien, echt prachtig.
Dit plekje koester ik omdat het een zeldzaamheid is in het polderlandschap én het me aan mijn thuis doet denken.

 

Favoriete stilteplaats in de buurt

- de Damse vaart, tussen Damme en Brugge -

"Na het avondeten maak ik altijd een wandeling van een klein uur. Dit is bijna altijd langs de Damse Vaart. De monumentale populieren die er staan ratelen in de wind, brengen me helemaal tot rust."

 

Het monument dat je stiekem zelf wil bezitten

- Een hunebed of menhirs, bijvoorbeeld het hunebed Lanyon -

"Ik ben gefascineerd door menhirs en hunebedden. Ze zijn een stille getuige van het geloof en de techniek van onze vroege voorouders. Doordat er geen geschreven bronnen zijn uit die tijd, zullen we nog lang (als niet eeuwig) moeten gissen naar de redenen en manieren van de constructie van deze monumenten."

 

Mooiste herinnering aan een monument, een landschap of een archeologische vondst

"Ik was met een paar collega’s op bezoek in de Uitkerkse polder in de winter. De reliëfrijke graslanden zijn naast hun natuurwaarde ook een reconstructie van een oud polderlandschap, met veel laantjes en poelen. Plots kwam er een klein vliegtuigje overvliegen. Duizenden overwinterende vogels schrikten van het geluid en vlogen gelijktijdig op.  Dit was een machtig moment!"

 

Een wereld zonder erfgoed is....

- zielloos -

Een blik op ...

Houtkanten

Hagen, houtkanten en knotbomenrijen geven vorm en structuur aan het landschap. Ze komen voor langs velden en wegen en werden door de mens aangeplant. Eeuwenlang werden ze gebruikt als erfafscheiding, veekering of windscherm en als leverancier van stookhout, geriefhout en timmerhout. Daarnaast hebben houtkanten ook een belangrijke ecologische waarde.

Meer weten?

Wil je weten graag verdere informatie over  houtkanten? Dan kan je terecht bij het Regionale Landschap van je regio.

Op hun website vind je alvast heel wat nuttige informatie terug.

Bekijk ook zeker de handleiding van het Agentschap Onroerend Erfgoed over het beheer van hagen en houtkanten met erfgoedwaarde.