In een notendop
Tim Van Craeynest
(Roksem)
Recent afgestudeerd landschaps- en tuinarchitect, student landschapsontwikkeling en natuurliefhebber
De vijf vragen
Favoriete erfgoedplaats in de buurt
- Witte molen in Roksem -
"Omwille van zijn typerend voorkomen, gebouwd op een kunstmatige heuvel en omzoomd met een kortgeschoren meidoornhaag. Ik passeer er bijna dagelijks, en kijk er steeds met veel verwondering naartoe. Tijdens een open-monumentendag in 2019 ging ik er voor het eerst binnen, en zag ik hoe deze precies in werking trad en was direct onder de indruk van dit majestueus gebouw."
Favoriete stilteplaats in de buurt
- Vloethemveld in Jabbeke-Zedelgem -
"Hier kom ik echt tot rust, door zijn uitgestrekte bossen en uitzonderlijke natuurwaarde, wat voor een landschapsarchitect alleen maar interessant kan zijn. "
Het monument dat je stiekem zelf wil bezitten
"Niet per sé een monument, maar ik heb altijd opgekeken naar mensen die een veldkapel dicht in de buurt van hun woning hebben staan, en die ervoor zorgen dat de kaarsen op geregelde tijdstippen branden en de bloemetjes mooi blijven."
Mooiste herinnering aan een monument, een landschap of een archeologische vondst
"Als tiener was ik lid van een destijds opgerichte natuurvereniging ‘De Dolfijntjes’ die hun werking vond in het bezoekerscentrum ‘De Grote Zaagbek’, gelegen aan de Roksemput. Ik kwam er elke zaterdagmiddag van het jaar samen om met mijn vrienden uilen-braakballen te onderzoeken, nestkasten te bouwen, of invasieve plantensoorten onder de duim te houden. Soms hingen we gewoon ganse middagen rond de put, en bouwden we de mooiste kampen."
Een wereld zonder erfgoed is....
- Een ‘verarmde’ wereld, waar enkel het heden van tel is -
Een blik op ...
Witte Molen in Roksem
De Witte Molen of Roksemmolen is gelegen op een kruispunt van oude wegen (Ossenweg/ Bevrijdingsweg en Zeeweg), in een landelijke omgeving nabij de grens met Bekegem. De stenen bergmolen is enkel nog ingericht als korenmolen, maar er zijn sporen bewaard van de vroegere olieslagerij.
De herkomst ervan valt te herleiden tot een houten staakmolen in 1535. We zien de molen terugkomen op de kaart van de Brugse Vrije door Pieter Pourbus in de 16e eeuw, onder de naam “Oxzeel molen”. In 1843 verving de Witte Molen - een verwijzing naar de witgekalkte molenromp - de houten staakmolen. De benaming “Rockxemmolen” verschijnt reeds op de Ferrariskaart (1771-1778).
Meer weten?
Kom je graag meer te weten de Witte molen in Roksem? Neem dan zeker een kijkje op de website van de Belgische Molendatabase of bekijk het volgende filmpje.
Ook op de online inventaris van het Agentschap Onroerend Erfgoed kan je terecht voor meer informatie.